divendres, 16 de març del 2012

Parc d'Olèrdola, 16 de març de 2012

He fet una ruta a peu des de Vilafranca del Penedès al Castell d'Olèrdola. Pel camí, m'he trobat amb molts fringílids a prop dels conreus: Pinsans, Caderneres, Gafarrons i Verdums. Alguna Cuereta blanca, Tudons, Garses, Pit rojos, i Cargolets cantant als boscos de Pi blanc de Can Paseres.
Al castell, he vist el mascle de Merla blava (Monticola solitarius), aviat començarà a fer el seu cant, sempre des d'un lloc alt.
Comencen a sortir les primeres Violes boscanas (Viola alba). La sequera d'aquest principi d'any fa que moltes plantes neixin esquifides, fa falta moltíssima aigua. Entre elles les orquídies que hi ha a prop del Castell d'Olèrdola, les Abelleres fosques (Ophrys fusca), les poques que han arribat a florir, presenten les fulles cremades pel sol i les gelades, les tiges molt curtes i les flors petitíssimes. L'Angèlica (Angelica arcangelica), també és més petita en comparació amb altres anys. 
La Lleteresa vesquera (Euforbia characias) i el Marxívol han fet una florida molt gran, degut al bon temps del mes de gener. El Marxívol  (Hellebourus foetidus) és una de les plantes més tòxiques que tenim a Catalunya. En canvi els Cebollins (Asphodelus fistulosus) que hi ha pel castell, també s'han quedat molt aturats per manca d'aigua.
Femella de Pinsà comú (Fringilla coelebs)

Viola boscana (Viola alba)
Abellera fosca (Ophrys fusca)
Angèlica (Angelica arcangelica)
Lleteresa  vesquera (Euphorbia characias)
Marxívol (Helleborus foetidus)
Perdiguera (Helianthemum appeninum)
Flors de Romaní (Rosmarinus officinalis) pol·linitzats per una abella
Cebollí (Asphodelus fistulosus)