dimecres, 11 de maig del 2011

Parc del Garraf, 5 de maig de 2011

El dia ha començat amb molta humitat a l'ambient. He fet una sortida pels voltants de Begues, a la recerca d'orquídies, i n'he trobat vàries de molt interessants. La zona per on he voltat, és una pineda ombrívola orientada a nordoest, amb feixes limitades per murs d'antigues explotacions agrícoles. El cant sobtat del Mosquiter pàl·lid (Pylloscopus bonelli) m'acompanya bona part del trajecte.

Començo a trobar les primeres orquídies, una Flor d'abella (Ophrys apifera), d'aspecte robust i alta, creix al marge del senderó. Moltes Epipactis, crec que Epipactis kleinii, amb flors incipients encara surten per arreu. Hauré de tornar quan estiguin en flor per confirmar-ho. Tot seguint el senderó, un munt d'Abelleres becada (Ophrys scolopax) neixen en petits grupets a banda i banda del corriol. Arrribo a una cruïlla amb un petit pla, i descobreixo amb sorpresa, dues orquídies noves per mi: Gall longipètal (Serapias vomeracea), amb el seu color vermell i els pètals amb forma de llengua. És un món fascinant, de colors i formes diferents, però totes orquídies.

Entro en una clariana del bosc, i d'entrada trobo vàris cephalanthera ja passats, algunes scolopax i més enllà, un grupet de Pentecosta (Orchis morio), algunes ja a les darreries del seu esplendor.
Mosquiter pal·lid (Pylloscopus bonelli)



Flor d'abella (Ophrys apifera)


Abellera becada (Ophrys scolopax)
Gall longipètal (Serapias vomeracea)
Pentecosta  (Orchis morio)
De tornada, una apifera surt del tronc sec s'un pi. Un Curraià groc (Cephalanthera damasonium) s'amaga en el llit d'una torrentera sense aigua. Les darreres Ophrys fusca i Aceras antropophorum encara broten amb força, mentre que algunes  Flor caputxina (Anacamptis pyramidalis) ja ha agafat l'alçada final, però encara no ha obert la flor.

Flor caputxina (Anacamptis pyramidalis)

Flor d'abella (Ophrys apifera)
 Per la carretera, a la sortida d'Olesa de Bonesvalls, una magnífica pyramidalis en un marge, ha fet que m'aturés per fotografiar-la.

Flor caputxina (Anacamptis pyramidalis)
Epipactis de Klein (Epipactis kleinii)

Anacamptis pyramidalis + Thomisus onustus

A l'endemà a Olèrdola, una petita Aranya cranc (Thomisus onustus) perfectament camuflada, fa servir de talaia una pyramidalis a mig esclatar. Aquestes aranyes agafen el color de la flor on estan i esperen que l'insecte vagi a pel pol·len per caçar


.