divendres, 7 de març del 2014

Pèlags de Vilobí del Penedès, 7 de març de 2014

Pèlags de Vilobí del Penedès, 7 de març de 2014

Passeig pels Pèlags de Vilobí, antiga explotació de guix en desús i ara plena d'aigües freàtiques que s'ha convertit en una zona humida molt interessant, amb molta riquesa d'aus i plantes. Aquesta explotació té origens a l'època dels romans feta al paratge conegut com el Turó de Vilobí.
Fa un dia esplèndid i assoleiat, amb una temperatura molt agradable. Quan he arribat a la bassa principal, prop de la Solana de Can Sogues, he trobat dues guineus fugint a mitja muntanya del penyasegat. Alguna deuen haver fet perquè se sentien crits d'alarma d'ocell que no he pogut identificar.
He anat als Pèlags, a veure si ja hi han florit orquídies, i he trobat que les primeres Mosques Grosses (Barlia robertiana) amb flor i hi ha moltes més a punt d'esclatar. És una de les orquídies més altes i robustes que tenim a Catalunya, fins a 80cm. Les seves inflorescències son espectaculars, amb una espiga piramidal i multitut de flors en forma de petits "homenets". Un Cabusset (Tachybaptus ruficollis) ha fet el seu crit característic, com un renill, mentre recollia els estris de fotografía.