dimarts, 8 de novembre del 2011

Castell d'Olèrdola, 8 de novembre de 2011

Castell d'Olèrdola, 8 de novembre de 2011

La darrera setmana d'octubre, ha estat calorosa, però amb un canvi de temps important, passant d'un estiu excessivament llarg a la tardor estricta, amb pluges i un temps més adequat per l'alçada de l'any. El dimarts 25 i el dijous 27 va haver concentracions molt grans de Ballesters, preparant-se per la migració. Tot un esdeveniment silenciós i espectacular d'individus fent vols rasants a tota velocitat, agrupant-se i marxant finalment cap a llevant, en direcció al mar.
El 28, 29 i 30, va haver una gran quantitat de formigues voladores, que sortien dels formiguers per fundar noves colònies. Mascles i femelles surten a la tardor o a l'estiu quan fa mal temps per aparellar-se i fundar nius formiguers, perquè la terra està més tova. Aquest fenòmen també fa que els ocells insectívors facin un bon festí de formigues!
Han passat moltes coses darrerament!. La passada setmana, va ser força irregular amb pluges que han netejat l'ambient i omplert rieres i desaigües i que han convertit la muntanya d'Olèrdola en una teranyina de torrenteres baixant per tot arreu. Aquesta aigua ha fet esclatar una florida enorme de Caps blancs (Alyssum maritumum) a les feixes. També fa unes setmanes que el terra del castell està ben remenat pels senglars.
Petits estols de Pinsans comuns, ja han baixat de les muntanyes i es deixen veure pels arbres del recinte.
Ahir i avui, sembla que les tempestes ja han passat i el clima és pràcticament primaveral, amb un tebi sol lluent.

Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)

Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)


Caps blancs (Alyssum maritimum)

Burjades de senglar

Petjada de senglar

Desguàs de la cisterna

Aigua baixant de la pedrera medieval i romana

Església de Sant Miquel

Vista del Garraf cap a Vilanova i la Geltrú

Desguàs de la cisterna

Cisterna romana del Segle I